Keulen heeft de koning der kerstmarkten

Keulen - De grootste kerstmarkt van Europa in Keulen trekt op zijn drukste dag zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Dit zijn niet alleen Duitsers. De commercële hoogmis van de adventstijd is een toeristische trekpleister voor Engelsen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen én Nederlanders. Een dagje op de markt.



Belgische David (21) zet zijn biertje neer op de bar in een café aan de Altermarkt in Keulen. "Nee, liever geen glühwein. En eigenlijk mag ik niet drinken, omdat ik een groep begeleid". De student toerisme uit Brugge reed vanochtend 7 uur weg uit Brugge in België en heeft vandaag naast ‘jonge gezinnetjes’ ook zijn begeleider mee in de bus. Want de opleider zag kans om zijn pupil te begeleiden tijdens een dagje Duitse kerstmarkt. Het is de tiende keer dat David Keulen bezoekt. Eerder was hij ook op kerstmarkten in Londen, Düsseldorf, Valkenburg, Koblenz en Aken. "Keulen is toch de meest romantische die ik ken, met het oude stadshart dat niet gebombardeerd werd tijdens de oorlog".

De stad heeft op zes pleinen opengesteld voor standhouders. Sommigen staan al vijftien jaar op de zelfde plek. En verkopen naast glühwein en bratwurst ook paars en oranje gebreide mutsen uit Peru en houten boemerangs uit Australië of honing afkomstig van de poolcirkel in Finland. Naast de niet te missen Dom staan op een plein universele standjes van blank hout met identieke rode dekzeilen. Ze zijn afgewerkt met plastic dennengroen met lichtjes erin. De bezoekers zijn voornamelijk volwassenen, die in groepjes van vier of vijf personen dik ingepakt met winterjassen en sjalen rondlopen. Want het is met zo’n 3 graden koud. Op een terras drinkt een groep van zeven Engelsen bier en heeft in plaats van mutsen groene rendierhoorntjes op.



Twee inwoners uit Rotterdam vinden de Keulse markt ‘heel gezellig’. "Keulen is veel drukker en heeft meer verschillende kraampjes dan Valkenbur" Ze zijn samen met een paar uit Groningen en overnachten in een hotel. Op de Heumarkt, waar ook een openlucht ijsbaan is, lachen vijf dames uit Beneden-Leeuwen om elkaar. Ze hebben elk een theekop glühwein in de hand en verklaren dat ze hun jaarlijkse uitje hebben. "We komen niet voor de stalletjes, maar voor de sfeer. Het is wel groot hier, maar we moeten vooral nodig bij kletsen." Morgen vertrekken ze weer naar Gelderland.
Als het donker wordt geven de gloeilampen, die in slingers boven de pleinen hangen, nog genoeg licht om je weg te vinden tussen de kramen. Maar de paden tussen stallen blijven vol. Op de Neumarkt is de Weinachtsmarkt van de stad ooit ontstaan en herbergt nu verkopers van ambachtelijke artikelen. Er zijn handgeblazen kerstballen, keramiek, kerststalfiguren en ganzenveerpennen te vinden. De tent met gebrande pinda’s staat er net als alle kramen, vier weken lang. Op de achtergrond klinkt muziek van koperblazers.



Tegen zeven uur staan op een parkeerterrein onder de betonnen leggers van groot verkeersplein her en der touringcars te wachten. De lichten zijn aan, de motor draait stationair. De nummerborden zeggen dat er bussen uit heel West-Europa staan. De passagiers worden met shuttelbussen vanuit het centrum terug gebracht naar de parkeerplek. Een groepje mensen bestelt in een mobiel standje, voordat ze instappen, nog een laatste glühwein. In de verte rijden twee Belgische bussen weg. Voor toeristen is het einde van de dag, de weg terug naar huis.

Reacties