Europees referendum kleurde Dublin blauw

In het weekeinde van 7, 8 en 9 juni heeft het CDJA samen met de zusterorganisatie Young Fine Gael, campagne gevoerd voor een ‘Ja’ voor het Verdrag van Lissabon. Overigens stemde Ierland tegen het verdrag. Maar dat zal niet aan de inzet van enkele CDJA’ers in Dublin hebben gelegen. Een verslag van de reis.



Op donderdag 12 juni trok Ierland de aandacht van Europa naar haar toe. Op deze dag werd er een referendum gehouden over het eventuele toekennen van het ‘Verdrag van Lissabon’. Waar in Nederland de ractificatie in Den Haag plaats vind, moet een besluit over de soevereiniteit van het eiland door de inwoners van Ierland zelf worden genomen. Op 7,8 en 9 juni waren enkele CDJA’ers in de hoofdstad Dublin aanwezig om mee te lopen met de zusterpartij Young Fine Gael om de voorbereidingen rond het referendum op de voet te volgen.



Op zondag 8 juni was er een belangrijke activiteit voor de pro-Europese (Young) Fine Gael. Terwijl er een meerderheid in het parlement voor dit zogenaamde hervormingsverdrag was, strooide de partijen van de nee-campagne hardnekkige argumenten rond over mogelijke teloorgang van de Ierse economie en de verhogingen van de belastingen. De jonge Ierse christendemocraten hielden op deze zondag een ‘rally’. Dit was een optocht met een 100 jongeren die achter een aantal enthousiaste trommelaars liepen. Gekleed in een blauw T-shirt met de slogan ‘Be at the heart of Europe’ werden er posters omhoog gehouden. Wij liepen ook mee en kwamen door een winkelstraat, een park en eindigden op een plein waar onder andere Europarlementariër Gay Mitchell een toespraak hield. De toehoorders werden op geroepen om vooral ‘ja’ te stemmen. De luidruchtige optocht (met veel pers) was ook een statement ten opzichte van de sceptici.



Wat ons CDJA’ers opviel, was de uitermate postieve en opgewekte sfeer onder onze collega’s cristendemocraten. Ondanks de minder florisante polls in de dagbladen bleef het campagneteam positief gestemd. De avond voor de rally werd nog een barbeque georganiseerd voor de steunpilaren van de campagne waar wij ook aanwezig waren. Deze activiteit verhoogde zeker de saamhorigheid: wie op de barbeque aanwezig was, liep ook mee in de rally. Naast de vele indrukken die we op campagnegebied op deden, was er (gelukkig) ook ruimte voor Ierse ingrediënten als Irish stew en Guiness.

We gingen de laatste dag van ons korte verblijf nog naar het parlement waar we met een medewerker van een kamerlid spraken. We hoorden dat Ierland de komende jaren ook problemen ziet met integratie van nieuwkomers en een teruglopende economie. De uitslag van het referendum was teleurstellend, maar de ervaringen die we meenemen zijn positief.

Reacties