10 nummers twee op het songfestival

The Common Linnets werden in 2014 tweede op het songfestival en dat was voor Nederland de beste prestatie sinds de winst van Teach-In in 1975. Wat daarna volgde was een succesvolle internationale carrière voor Ilse DeLange en Waylon JB Meijers.

Meer nummers twee, die het festival niet wonnen, maar toch later succesvol werden. Óf onvergetelijk.

1. Mocedades - Eres Tú (Spanje, 1973)

In 1973 won het gastland Luxemburg met Tu te reconnaîtras, van Anne-Marie David. Maar het Spaanstalige Eres Tú van het van oorsprong Baskische Mocedades, verloor met een verschil van vier punten. En toen het in het Engels  vertaald werd naar Touch the wind ontstond een carrière in het Verenigd Koninkrijk en onder andere in de Verenigde Staten. Het staat ieder jaar nog in de Top 2000.

2. Boeranovskije Baboesjki - Party for everybody (Rusland, 2012)


Het was tijdens de puntentelling in 2012 peentjes zweren voor de muziekliefhebber, gaan de Russische omaatjes op moonboots toch serieus de Zweedse favoriet Loreen bedreigen? Gedurende de avond nam Zweden afstand van de 'zanggroep' uit een dorpje in Oedmoerts. De acht bejaarden waren meer ludiek dan dat de act goed was om de geschiedenis in te gaan als inspirerende Eurovisie winnaar.

3. Mary Hopkin - Knock, knock who's there? (Verenigd Koninkrijk, 1970)


Zes punten achter de Ierse winnares Dana  (All kinds of everything) haalde Mary Hopkin voor het Verenigd Koninkrijk een tweede plek. Het liedje 'Knock knock....'was zo aanstekelijk, dat het gecoverd werd in Australië en Hong Kong, maar ook in het Duits. Willeke Alberti maakte er 'Klop, klop, hallo!' van.

4. Domenico Modugno Nel blu dipinto di blu (Italië 1958)


Even smokkelen. Het lied 'Nel blu dipinto di blu (Volare)'eindigde in 1958 als derde.... Maar is het bekendste Italiaanse songfestivallied! Nel blu dipinto di blu haalde Grammy's, werd een hit in de VS (vanwege het grote aantal Italiaanse emigranten) en wordt nu nog regelmatig gedraaid op feestjes en partijen. De nummer 1 en 2 van 1958: André Claveau Dors, mon amour (Frankrijk) en Lys Assia Giorgio (Zwitserland). Domenico deed in 1966 opnieuw mee aan het liedjesfestival, maar eindigde toen als laatste.

5. Raphael Gualazzi - Madness of Love (Italië, 2011)



Het lied Follia d'amore (Madness of love) eindigde tweede achter Azerbeidzjan. Een bijzonder Big Bandnummer, dat een opvallende verschijning was in een tijdsbestek van trampolines, eenwielers en vuurspugers. "Het ging weer om het liedje". Daarnaast kwam Italië na een afwezigheid van 14 jaar terug. En ijzersterk!

6. Cliff Richard - Congratulations (Verenigd Koninkrijk, 1968)


Verkeerde punten, beschuldiging tot omkoping: de puntentelling in 1968 was immens spannend. Met één punt verschil won Spanje met het 'La, la, la-liedje' van Sir Cliff Richard. Die arme Cliff; in 1973 viste hij met 'Power to all our friends' ook al achter het net (3e plek). Maar wie kent Congratulations nu niet?!

7. Linda Martin - Terminal Three (Ierland, 1984)


De Ierse Linda Martin eindigde in 1984 als tweede achter Zweden, met Herreys' Diggi-loo diggi-ley. Terminal three is een uptempo popliedje geschreven door Songfestivalcrack Johnny Logan.
Blijkbaar smaakte deze samenwerking naar mee: in 1992 schreef Logan 'Why Me' voor Linda Martin: een winnende combinatie.

8. Elisabeth Andreassen - I Evighet (Noorwegen, 1996)

De Noorse Elisabeth Andreassen won in 1985 als duo Bobbysocks (met Hanne Krogh) al eens het songfestival met 'La det swinge/ Let it swing'. Elf jaar later haalde ze solo een tweede plek met het Noorse I evighet, waar ze opviel vanwege de hoge en zuivere zang. En dat typische Scandinavische (pan)fluitje!

9. Imaani - Where Are You (Verenigd Koninkrijk, 1998)



In 1998 werd Imaani met Where are you, tweede achter de Israëlische Transseksueel Dana International. Het festival was in het eigen Birmingham, omdat Katrina and the Waves een jaar eerder wonnen. Of het daar aan lag, of omdat Imaani nu eenmaal een aanstekelijk popliedje had: Imaani haalde diverse Europese hitlijsten. Uitzonderlijk voor de nummer twee van een Eurovisie songfestival.

10. The Common Linnets - Calm after the storm (Nederland, 2014)

Het eclatante succes van Ilse en Waylon hadden maar weinig zien aankomen. Nederland won de eerste halve finale, zo bleek later. En werd tweede in de einduitslag achter Conchita. Wat als Ilse een baard had en Waylon een jurk aantrok? Wat als... 

Reacties