Verhuizen naar België, waar moet je aan denken?



Vanaf februari 2019 woon ik in België. Vlaams-Brabant om precies te zijn. Na een kleine vijf maanden heb ik mijn draai gevonden. Praktisch vooral. Mentaal was ik al een beetje Vlaming. Hoe dan?

7 zaken voor (toekomstige) emigranten om in de gaten te houden.

1.   1. Afval scheiden
De Belg scheidt afval. Héél serieus & correct. Pmd-zakken, roze zakken, Diftar-rekeningen, containerparken. Allemaal jargon voor een nieuweling. Maar als je het ondergaat (en betaalt) dan leer je het te begrijpen.

Het principe? De vervuiler betaalt. 

Maar, als je netjes glas, papier, plastic, drankkarton (let op dit woord), aluminium enzovoort gescheiden inlevert kost het niets. In mijn gemeente haalt de afvaldienst periodiek ‘zacht plastic’ op. Of te wel: plastic. Als. Het. Niet. Flacons. En. Frisdrankflessen.zijn. Dit gaat in een rood-roze zak. Zet je ‘m bij de weg? Dan wordt het gratis (leuk Nederlands woord) opgehaald.

Idem bij de Pmd-zak, een blauwe. Pmd is een afkorting voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Het iets hardere werk, zeg maar. Ook gratis (mits gesorteerd aan de weg) opgehaald. Groen afval dan? Dat moet in een container. Net zoals er ook een ‘grijze container’ is voor overig huisafval. Of als je te lui bent om te sorteren. Dit kost je wat.

Als inwoner van België is het nodig dat je een zogenaamde DifTar-rekening opent, hier een borg (van bijvoorbeeld € 50,-) opzet en de pas gebruikt voor de entree voor het containerpark. Ho, hoor ik je denken… Okay, stap voor stap.



Diftar, heeft niets met de ramadan te maken, namelijk...
Een DifTar-rekening wordt gebruikt om, met een chip op je container, geld af te schrijven wanneer je er voor kiest je container bij de weg te zetten. Dit kan twee keer per maand. 

Wat wordt er afgeschreven? 
A) de service van het legen en 

B) het gewicht. Dit geldt ook voor de groene container. De pas bij deze rekening geeft je ook toegang tot het containerpark, of zoals dat in Nederland heet: de milieustraat. Hier kun je veel gratis kwijt. Zoals papier, karton, glas, chemische metalen, etc.

Compost thuismaken (gratis!) en het lukt niet zo? 
In mijn gemeente zijn er vrijwillige compostmeesters ofkringloopkrachten die je graag helpen om het probleem op te lossen of om wat extra informatie te verschaffen over het thuiscomposteren. Lui? Papier en karton worden één keer per maand opgehaald. En er zijn glasbakken hier en daar. Ook snoeiafval wordt twee keer per jaar opgehaald. 

Gratis.

2.   DJ’s galore
Muziek, muziek, muziek.
België is een echt muziekland. Met veel artiesten. Veel meer dan wat er bekend (?) is, in die zin: Clouseau, K3, Urbanus en Dana Winner. Enfin, lang mijn muzikale beeldvorming van het land.

Na vijf maanden Vlaanderen (en heul veul StudioBrussel luisteren) kan ik niets anders zeggen dan: België is een hip muziekland, met producties passend bij trends. In het kort: er zijn hier veel goede dj’s!
En de dj's krijgen op de nationale radio in de avonduren (nacht) ruim baan om tussen journaal en journaal te draaien. Veel Electronic Dance Music (EDM) trouwens...

Vergeet even Garrix en van Buuren en ontdek:

Charlotte de Witte (EDM)
Netsky (Drum n Bass)
Lost Frequencies (EDM)
Dmitri Vegas en Like Mike (EDM)
En NOG VEEL MEER (10 opkomende Belgische dj's)

Luister hieronder de piepjonge Charlotte de Witte (1992) op Tomorrowland in 2018.



3. Vooruit. België = festivals
Zie ook het vorige punt. Naast de bekende Tomorrowlands, Rock Werchters en Pukkelpops, heb je hier ook:

-Groezrock (Meerhout) - jaarlijks eind april - genre(s): punkrock, hardcore, ska
-Rampage Open Air  (Lommel) - jaarlijks eind juli - genre(s): Drum 'n Bass, dubstep
-Graspop (Dessel) -jaarlijks eind juni - genre(s): metal
-Lokerse Feesten (Lokeren) - jaarlijks begin augustus - genre(s): pop, rock 
-Paradise City (Leuk) - jaarlijks begin juli - genre(s): EDM



4. Voordeeltjes voor ouders van een groot gezin
België is ook dit. Speciale parkeerplekken voor Grote Gezinnen.



5. ...en vreemde tradities?

Ik dacht eerst: "hoe zo opgepast, zingen die kinderen dan vals?" Het blijkt te gaan om het 'koekzingen' rond Driekoningen in Vlaanderen, met name in de regio's Kempen en Hageland. Het is vergelijkbaar met Sint Maarten op 11 november (boven de Nederlandse rivieren). Als kinderen langs de deuren trekken om te zingen en daarvoor snoep terug verwachten. Het koekzingen of nieuwjaarzingen hoort officieel op Oudejaarsdag. 



6. Diploma’s omzetten naar Belgische standaarden? Contact Naric
Het onderwijssysteem in België is anders dan in Nederland. De basisschool behaal je hier (zonder
zittenblijven) ook in 12 jaar. Maar het voorgezet onderwijs is net iets anders.

Middelbaar onderwijs
Voor het middelbaar onderwijs zijn er vier onderwijsvormen, die elk zes jaar duren. Na twee jaar haal je telkens een 'graad'. Dus drie graden in totaal.

Het algemeen onderwijs (ASO) of overgangsonderwijs, bereidt leerlingen voor op hogere studies. Het is een opleiding die zich vooral richt op theorie en algemene kennis.

Het technisch onderwijs (TSO) biedt theoretische vakken, maar heeft ook keuzevakken die concreter en technischer zijn.

Het kunstonderwijs (KSO) is op precies dezelfde manier georganiseerd als het technisch onderwijs. Het enige verschil is dat de keuzevakken over kunst gaan en niet over technische onderwerpen.

Het beroepsonderwijs (BSO) is er voor om na de studie diect een beroep uit te oefenen. Dit praktische onderwijs kun je uitbreiden met aanvullende jaren, de zogenoemde vierde graad.

Hogeschool of universiteit?
Hoger beroepsonderwijs of: volwassenenonderwijs, is vergelijkbaar met het NL HBO, maar het is niet de zelfde 'hoogte'. Dit hoger beroepsonderwijs doe je namelijk van 2-4 jaar. Voor de titel 'professioneel bachelor' moet je nog een korte kopstudie doen, de zogenaamde graduaatsopleidingen wat staat voor HBO-niveau (5).

Universitair onderwijs is zoals we dat in Nederland kennen en hier haal je na zes jaar een academische bachelor- en masteropleidingen aan, en doctoraatsopleidingen. De titel of graad is dan 'academisch bachelor'.Hoe je met je Nederlandse diploma's de Vlaamse arbeidsmarkt op gaat? Met een assest of gelijkwaardigheidsbewijs. Dat doe je via Naric, of te wel deze site.


7. Mazout, rode diesel, hoezo CO2-voetafdruk
Een droevig slot. De Belg (ah, zo;'n 80% dan) verwarmt het huis met directe brandstof. Door vanuit een tank in de kelder de vloerverwarming, centrale verwarming en/of boiler te verwarmen. Met mazout. Rode diesel. Wat je (thuis in Fryslân) ook in een trekker gooit. Dat voelt bij mij niet goed. Maar het is zoals het is. Zie hier onder hoe ik mij verwarm...





8. Bonus. "Het is zoals het is"
Het mooie van België is dat er een permanent mantra is dat wil zeggen 'streven naar perfectie is zinloos'. Dus géén (vinex) nieuwbouwplannen, waarbij je de kavel zoals in Nederland van de bouwtekening koopt. Waar het huis van de buurman tegenover je, naast je, achter je exact hetzelfde is. Met de daarbij horende voordelen van ruim parkeren, groen stroken, HR-plannen, energielabels, ruimte voor gezinsuitbreiding, etc etc. De Belg moet zorgen voor een goede fundering (kelder) en mag qua bouw zelf weten hoe zijn huis gaat worden. Vreemd vi(o)nd ik dan de solitaire woningen, met enorme muren. Want er staat geen huis tegen aan. Dus plakken ze hier (enorme) commerciële posters tegen aan.


Net zoals de elektriciteitskabels boven de grond op betonnen palen. Perfect? Moaw....Het is zoals het is. 



Reacties